Jaka jest rola witaminy E dla naszego organizmu?
24 grudnia, 2021
Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu niezbędne jest spożywanie niektórych witamin, z których jedną z najważniejszych jest witamina E, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania różnych układów i narządów.
Co to jest witamina E?
Witamina E, znana również jako tokoferol, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (rozpuszcza się w tłuszczach), a duża część jej funkcji związana jest z działaniem antyoksydacyjnym. Dlatego też pomaga utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. Witamina ta neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób utlenianiu błon ochronnych komórek, zwłaszcza układu nerwowego i mięśniowego.
Witamina E i znaczenie antyoksydantów.
Antyoksydanty takie jak witamina E mają działanie ochronne dla naszego organizmu, gdyż ich rolą jest redukcja stresu oksydacyjnego, który jest główną przyczyną wzrostu ilości wolnych rodników. Proces ten pogarsza się wraz z wiekiem, sprzyjając uwalnianiu reaktywnych związków tlenu, które mają niszczący wpływ na komórki; jednakże, proces ten może być znacznie zmniejszony przez antyoksydanty.
Często u osób po 40 roku życia ilość antyoksydantów produkowanych przez organizm jest niewystarczająca, dlatego niezbędne jest spożywanie produktów i suplementów, które je zawierają, np. witaminy E.
Czym są wolne rodniki?
Wolne rodniki są rodzajem cząsteczek, które normalnie występują w organizmie, ale które mają potencjał do gromadzenia się w różnych komórkach i uszkadzania innych cząsteczek lub funkcji, takich jak białka, lipidy lub DNA, co prowadzi do zmian w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, stąd tak ważne jest ich neutralizowanie.
Jakie są korzyści z witaminy E?
Jako przeciwutleniacz, jedną z głównych funkcji tej witaminy jest ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia tkanek. Ma również inne zalety.
1. Pomaga poprawić system immunologiczny: szczególnie u osób starszych, ponieważ ich system immunologiczny jest słaby. Witamina ta pomaga zapobiegać infekcjom.
2. Poprawia wygląd skóry: ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne wspomaga gojenie się uszkodzonych tkanek i łagodzi atopowe zapalenie skóry. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
3. Dba o układ sercowo-naczyniowy: witamina E jest jednym ze składników odżywczych, które chronią serce i naczynia krwionośne.
Co się dzieje w przypadku niedoboru witaminy E?
Niedobór witaminy E może powodować zmiany w układzie mięśniowym i nerwowym, co skutkuje bólami mięśni lub uczuciem mrowienia w różnych częściach ciała. Z drugiej strony, układ odpornościowy będzie nieco osłabiony, co zwiększy szanse na zarażenie się wirusami lub bakteriami. Z tego powodu ważne jest, aby wiedzieć, w jakich pokarmach lub produktach można uzyskać witaminę E i zwiększyć jej spożycie.
Żywność zawierająca witaminę E.
Witamina E może być pozyskiwana bezpośrednio z różnych produktów spożywczych.
1. Orzechy: orzechy laskowe, migdały, pistacje i nasiona słonecznika są bogate w tę witaminę.
2. Oleje roślinne: można go znaleźć w różnych olejach, takich jak oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy.
3. Warzywa: szczególnie te o zielonych liściach, takie jak brokuły czy szpinak.
Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, można podgrzewać pokarmy, które ją zawierają, tzn. jej właściwości zostaną zachowane nawet po ugotowaniu, ale ulegają one zmianie, jeśli są podgrzewane z olejem, dlatego idealnym rozwiązaniem jest spożywanie tych pokarmów na surowo, gotowanych lub gotowanych na parze, ale nigdy smażonych.
Należy również pamiętać, że osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi lub z trudnościami w przyswajaniu kwasów tłuszczowych potrzebują suplementów witaminy E, której zalecane dzienne spożycie wynosi 15 mg.