Jagody goji – właściwości, zalety i sposoby wykorzystania ich w kuchni
28 lipca, 2021Pomyśl o naturalnym i łatwo dostępnym produkcie typu superfood, który znajdziesz na wyciągnięcie ręki na ladach i pólkach naszych supermarketów – jagody goji bo o nich mowa to malutkie i kolorowe owoce o tajemniczym i starożytnym pochodzeniu. Co tak naprawdę kryją w sobie te owoce? Dlaczego są tak wartościowe i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać? Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego, co niezbędne o jagodach goji.
Jagody goji – właściwości, zalety i sposoby wykorzystania ich w kuchni.
Jagody goji to potoczna nazwa kolcowoju chińskiego (Lycium barbarum i Lycium chinese), krzewu należącego do rodziny psiankowatych, a więc tego samego do której należy między innymi bakłażan, ziemniaki czy papryka. Małe, lekko wydłużone czerwone jagody o słodkim smaku, znane w tradycyjnej medycynie chińskiej ze swoich dobroczynnych i leczniczych właściwości, są coraz bardziej popularne także w krajach zachodnich, gdzie uważane są za pełnoprawny produkt typu superfood. Bogate w witaminy i minerały jagody goji działają tonizująco i przeciwutleniająco. Można stosować je jako składnik zdrowych przekąsek lub słodkich przetworów domowej roboty.
Starożytna legenda głosi o studni, w ogrodzie klasztoru tybetańskiego, z której woda wypijana przez tamtejszych mnichów pozwalała dożywać im do ponad 100 lat. Obok tej studni rósł krzew, którego owoce, małe i czerwone, po osiągnięciu dojrzałości, wpadały do wody, czyniąc ją cudowną. Legenda ta mówi, że tymi małymi owocami były właśnie jagody goji, które obecnie znajdują się w planach żywieniowych wielu osób dbających o własne zdrowie. Poznajmy zatem lepiej ich właściwości.
Właściwości jagód goji
Niskokaloryczne, ale bogate w beta – karoten, jagody goji są uważane za doskonałe źródło witaminy C i witaminy B, a także zawierają 18 niezbędnych aminokwasów. Nie należy zapominać również o obecności wielu soli mineralnych, w tym miedzi, selenu, żelaza i potasu oraz innych pierwiastków o silnym działaniu przeciwutleniającym, w szczególności polisacharydów, antocyjanów i karotenoidów. Jagody goji należą również do nielicznych produktów spożywczych, które naturalnie zawierają german, pierwiastek chemiczny zdolny do przeciwdziałania utlenianiu komórek.
Niezliczone korzyści płynące ze spożywania jagód goji
Owoce goji zaliczane są do produktów z grupy superfood, których spożywanie może przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi. Mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a w szczególności:
– chronią i poprawiają wzrok dzięki dużej zawartości beta-karotenu;
– wysoka zawartość witaminy C pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy;
– wspomagają układ krążenia i ogólnie poprawiają krążenie dzięki solom mineralnym;
– pomagają obniżyć i kontrolować poziom cholesterolu;
– pomagając nam zapobiegać cukrzycy. Badania udowodniły, że jagody goji wspomagają proliferację komórek trzustki i zwiększają przechwytywanie glukozy przez tkanki obwodowe;
– owoce goji zmniejszają też hiperglikemię u cukrzyków. Obecny w jagodach kompleks LBP poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza insulinooporność.
– chronią wątrobę i zwiększają syntezę białych krwinek;
– witamina B1 i witamina B2 są przydatne do regeneracji komórek i wzmacniają układ nerwowy;
– zalecana u kobiet po menopauzie, ponieważ poprawiają absorpcję z żelaza i wapnia;
– przydatny przy suchym kaszlu, bólach brzucha i głowy;
– polisacharydy i flawonoidy LBP działają przeciwstarzeniowo;
– betaina ma działanie profilaktyczne w procesie starzenia skóry spowodowanym przez działanie promieni ultrafioletowych i pomaga w walce z pojawiającymi się zmarszczkami wskutek nadmiernej ekspozycją na słońce;
– omega 3 i Omega 6 pomagają przeciwdziałać cholesterolowi i wysokiemu poziomowi cukru we krwi, a także regulować ciśnienie krwi.
Gdzie można znaleźć jagody goji?
Od kilku lat, dzięki sławie tych małych jagód, bardzo łatwo można je kupić w supermarketach, sklepach zielarskich czy w małych sklepach ekologicznych zarówno w postaci suszonych jagód, jak i w postaci soku. Podobnie jak w przypadku innych produktów uważanych za „egzotyczne”, zaleca się wybieranie żywności lokalnej lub żywności wyprodukowanej w Europie, aby zabezpieczyć i chronić ekosystem przed intensywnymi i szkodliwymi dla planety uprawami.
Używaj jagód goji w kuchni
Aby w pełni cieszyć się dobrodziejstwami tych małych jagód, zaleca się spożywać 15-20 sztuk dziennie – jako zwykłą przekąskę, ale również w innych i bardziej złożonych potrawach. Doskonale nadają się na śniadanie np. jako dodatek do kubeczka jogurtu. Jagody goji można dodawać do sałatek lub do ciasta śliwkowego i ogólnie do ciasta drożdżowego, z którego można później upiec małe drożdżówki. Jeśli chcesz przygotować napar do wypicia, zagotuj łyżkę jagód w filiżance gorącej wody przez ok. 10 minut, następnie przefiltruj wywar, po czym podaj go do wypicia. Napar z jagód goji przyda się doskonale w stanach zapalnych np. w leczeniu zapalenia pęcherza. Przygotowany napar należy wtedy spożywać przez 3 do 4 dni. Sok można pić w czystej postaci, rozcieńczony w wodzie, a nawet jako dodatek do domowych dżemów.