Dlaczego warto włączyć banany do swojej diety?

5 lipca, 2022 Autor Adrian Wyłączony
banany na deskach

Mówi się, że pierwsze banany hodowane były już od 7000 do 10 000 lat temu na terenie dzisiejszej Papui-Nowej Gwinei. Pierwsza wzmianka o bananach w Europie pochodzi z 303 roku p.n.e, ale to dopiero Krzysztof Kolumb je spopularyzował, kiedy przywiózł banany ze swojej pierwszej podróży na Karaiby. „Banana” pochodzi od hiszpańskiego słowa „banano”. Hiszpańscy odkrywcy i konkwistadorzy wprowadzili banany do Europy i dlatego “banan“ stał się terminem, który w różnych bliskich formach, używany jest do określenia tego owocu w większości krajów Europy. Dziś banan jest na tyle powszechny, że nie trudno go znaleźć w każdym zakątku Europy.

Zdrowotne korzyści z jedzenia bananów

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pewne produkty będą na nas wpływać pozytywnie, a inne negatywnie. Banany należą do tej pierwszej kategorii, a co za tym idzie warto je jeść. Banany są ważną częścią wielu kultur i kuchni na całym świecie. Cieszymy się nimi od wieków i są jednym z najpopularniejszych owoców na ziemi nie bez powodu. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia bananów są obfite, jednakże jakie konkretnie mogą nam przynieść?

  • banany są dobrym źródłem witamin i minerałów, a także zawierają liczne ilości enzymów wspomagających trawienie.

  • zawierają korzystne związki, które pomagają poprawić sprawność umysłową i nerwową

  • zawierają również wysoki poziom witaminy A, E oraz B6, co może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów układu nerwowego.

  • dodanie bananów do diety może również poprawić nastrój i zmniejszyć poziom lęku

  • są dobrym pokarmem węglowodanowym, który w razie potrzeby dostarcza energii i pomaga zmniejszyć zmęczenie

  • są również doskonałym źródłem potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i utrzymaniu zdrowia układu krążenia

Pomysły na zdrowe posiłki z bananów

Banany są bardzo uniwersalne, przez co można spożywać w dowolnym miejscu i czasie – na śniadanie, obiad, kolację i jako deser. Idealnie wkomponują się w wiele potraw jakie mogą znaleźć się na naszych stołach. Oto kilka pomysłów na smaczne potrawy i przekąski z wykorzystaniem bananów:

  • Banany dobrze sprawdzają się na śniadanie, gdy są krojone i smażone na maśle, polane syropem klonowym i posypane cynamonem.

  • Świetnym sposobem na ich wykorzystanie są amerykańskie pancakesy. Standardowe przepisy da się łatwo zmodyfikować tak, by były bardziej fit, dla osób, które szczególnie dbają o linię.

  • Warto także pokusić się o upieczenie chlebka bananowego. Można go jeść zarówno na słono jak i na słodko, w zależności od tego jaka was najdzie ochota.

  • Gdy jednak wolisz coś bardziej płynnego to na ratunek przychodzi bananowy koktajl, który nie dość, że świetnie smakuje to robi się go bardzo szybko i można go łatwo zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na trening.

  • Choć może się to wydać nieintuicyjne banany świetnie nadają się także do potraw na obiad. Można je wykorzystać przyrządzając chociażby kurczaka z bananami po kubańsku. Wystarczą odpowiednio przyprawiony kurczak oraz podsmażone na maśle banany i pyszny posiłek gwarantowany.

  • A może spróbujesz bananowe curry? To słodsza odmiana curry na pewno przypadnie Ci do gustu. Wystarczy spróbować i cieszyć się posiłkiem dostarczającym nam wiele zdrowotnych witamin.

Dojrzałe czy zielone: które banany zdrowsze i które kupować?

Wybór odpowiedniego koloru banana może mieć ogromne znaczenie dlatego warto być świadomym różnic jakie między nimi występują przed zakupem. Zielone banany nie są jakąś inną odmianą, lecz są one po prostu jeszcze niedojrzałe. Mimo to można je jeść, choć trzeba przyzwyczaić się do ich cierpkiego, gorzkiego smaku. Mimo to warto, gdyż są one szczególnie zdrowe dla jelit. Niektóre zielone banany dojrzeją, gdy zostaną wystawione na trochę światła słonecznego, ale nie wszystkie. Gdy zielony banan dojrzeje, nabierze żółtego lub złotego koloru. Kupując banana w supermarkecie, musisz szukać pojawiającej się brązowej plamki na skórce. Te brązowe plamki zawsze znajdują się w pobliżu łodyg bananów i wskazują, że są dojrzałe i gotowe do spożycia. Dojrzałe, obrane banany banany można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około cztery dni. Banany, które nie są obrane i są w swoim naturalnym stanie, mogą przetrwać do sześciu tygodni.